dissabte, 21 d’abril del 2012

Dia del Llibre

Era per allà els primers anys 50 del segle XX, que cada 23 d’abril es celebrava “El dia del Libro” a la ciutat de Barcelona (només). A moltes escoles era un dia semi-festiu. Anàvem a l’escola però no feiem classe. Jo feia aleshores el batxillerat elemental (el que ara seria l’ESO) i el professor de geografia i història, literatura i llatí, el Sr. Ferrer, reunia tots els cursos i ens explicava que el 23 d’abril celebràvem la mort d’en Cervantes i d’en Shakespeare (ho he comprovat a la Wikipedia i reconeix aquest fet com al seu origen, des de l’any 1930). Després, ens explicava alguna història de quan ell era un jove militar que servia a la Guinea i, finalment, sortejava unes quantes joguines (res important: un mico donant salts dalt d’un scooter, un pallasso pujant i baixant una escala, etc.) i sortiem al pati a jugar la resta del matí.
En sortir de l’escola, la mare ens duia a la meva germana, la Blanca, i a mi a passejar per la Rambla, a comprar algun llibre i a menjar un frankfurt (ja n’hi havia al Bar Condal, cantonada a Pelài). Els llibres es venien amb un 10% de descompte tan a les parades de la Rambla com a les llibreries de tota la ciutat. De fet, passats els anys, hi anava jo sol a comprar-me el llibre i algun cop ho feia fora del dia del llibre doncs el descompte durava tot el mes d’abril. Encara guardo alguns dels llibres que vaig comprar en aquells temps.
Una de les visites obligades era la Plaça Sant Jaume. Allà, al costat de tres o quatre mossos d’esquadra vestits de gala (però amb espardenyes) que guardaven la Diputació de Barcelona, hi havia tot un garbuix de parades i paradetes venent flors i herbes. Les més populars, les de la temporada, però amb un toc català: espigues de blat grogues i roselles vermelles que combinaven en una mena de senyera vegetal. També s’hi venien roses però no era per res una compra obligada. La Festa del Llibre era eminentment un acte de promoció de la cultura. No era pas l’acte consumista i un xic masclista en què s’ha convertit.

Antoni Cruzado i Alorda

Veïnat del Pibitller
Maçanet de la Selva

3 comentaris:

domeg ha dit...

Fa temps que buscant una informació sobre Tossa vaig trobar el teu blog i, de tant en tant, entro per llegir el que escrius doncs sempre em sembla lúcid i interessant, i algunes vegades la teva forma d´abordar els temes fins i tot em fa somriure, cosa necessària per resistir tot el que ens està caient.
Però avui, a més, m´ha emocionat. No només el recordar aquells temps en que Sant Jordi, tal com dius, era un dia de promoció de la cultura, cosa que ja hem perdut com tantes altres, si no aquesta imatge dels tres, amb les teves germana i mare, passejant per les Rambles. Gràcies. Dora

domeg ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
domeg ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.